2012. november 22., csütörtök

Esély a cigányság számára

Kipróbált jó közösségi formák adhatnak reális esélyt a cigányság számára. Ilyenek lehetnek akár a hagyományos, akár egyes sajátos szövetkezeti formák (Hangya-szövetkezetek), illetve ezek megfelelően adaptál változatai (Tücsök-szövetkezetek). Ennél is izgalmasabb, bátran mondhatjuk: forradalmi lehetőségeket kínálna a kibuc ésszerű honosítása.
A magyarországi cigányság helyzete méltatlan, tragikus, veszélyes. Ez valamennyire kezelhető szociálpolitikai, kulturális, politikai, rendészeti stb. eszközökkel. Ennek jelentőségét nem kisebbítve, rá kell világítani, hogy a probléma lényege gazdasági, így a megoldása is elsősorban ilyen jellegű lehet. Munka kell!
A Változó Világ Mozgalom jó ideje meggyőződéssel hirdeti: a cigányság problémájára lehetséges a megoldás, és az szükségszerűen gazdasági. A megoldás egyik változata kézenfekvő: létre kellene hozni a cigányság sajátos hagyományaihoz illeszkedő szövetkezetek (miért ne: Tücsök-szövetkezetek) országos hálózatát.
Ennél merészebb, de vélhetően hatékonyabb megoldás lehet a zsidó kibuc intézményének a hazai adaptációja. Ennek megtervezésébe és megvalósításába elsősorban az érintettek lelkes és elkötelezett képviselőit várjuk, de számíthatunk, és számítunk a kormányzat és a példaadó mozgalom támogatására is. Ilyen kezdeményezés sikeréhez komoly összefogásra lenne szükség. Bízunk abban, hogy az az összefogás, amit a jóakarat tud biztosítani, elegendő lesz az úttörő feladathoz.

Igen! Meg tudjuk csinálni!

OS