2013. december 9., hétfő

A meditációról

A magyar társadalom megosztott és súlyosan frusztrált. Romlik az élet minősége, egyre jobban terjed a durvaság és az agresszivitás. Ezekre a problémákra nem csupán tüneti, hanem fontos érdemi gyógyír a meditáció.
Ezt a technikát az elmúlt évtizedekben széles körben jól-rosszul megismerték, sokan alkalmazzák is. A Változó Világ Mozgalom mégis úgy tartja, hogy a meditáció még nem nyerte el azt a helyet, és nem kapja meg azt a támogatást, amely megilletné.
A meditációnak helye van mindenkinek mindennapjaiban. Különösen fontos a jó technikák népszerűsítése, a kapcsolódó szokások kialakításának előmozdítása. A hatékony meditáció elsajátításához az embernek hosszú időre, hosszú gyakorlásra van szüksége, hasonlóképpen, mint a nyelvtanulás esetében. A hasonlóság arra is vonatkozik, hogy nem lehet elég korán hozzáfogni tanulásához. Ezért különösen fontos lenne, hogy a meditálás ne csak az iskolában váljon fontos nevelő eszközzé, hanem már az óvodában kezdjék el gyakorlását.

Ezzel nem merülne ki a kormányzat felelőssége. A meditálás valóban mélyen egyéni, mondhatni intim igény és felelősség, de ezen a téren a közhatalomnak szerteágazó lehetőségei és kötelességei vannak, a sporttámogatáshoz vagy a dohányzásszabályozáshoz hasonló módon. Számos területen, illetve helyzetben kellene a meditálást megkönnyíteni, ösztönözni, vagy éppenséggel előírni (pl. a parlamentben, a fegyveres erőknél, a börtönökben).
Legyen több béke, bölcsesség és öröm életünkben!