2014. március 21., péntek

Beszéljünk programokról! 10.

Az igazságosság programja
Sokféle erő tartja egybe a társadalmat, de az igazságosság az egyik legfőbb. Az igazságosság biztosít szilárd alapokat, erős integrációt, erkölcsi karaktert. Az irigység a legendás hét főbűn egyike, de a másik, a kapzsiság még veszedelmesebb. A társadalomnak, így szükségszerűen a politikának, a jognak, a közigazgatásnak céltudatosan és módszeresen kellene dolgozniuk az igazságosság érvényesítéséért.
Nagyobb közteherviselést kellene elvárni a gazdagoktól, és nagyobb emberséget kellene tanúsítani a nehezebb, különösen a hátrányos helyzetűekkel szemben. Az egy kulcsos jövedelemadó teljességgel elfogadhatatlan. De az önkényes jövedelemhatárokkal és kulcsokkal kreált személyi jövedelemadóval szemben ésszerű és igazságos rendszer kellene, amelynek
- jövedelemhatárai: a létminimum, az országos átlagkereset, illetve a köztársasági elnök illetménye
- kulcsait pedig a társadalmi érdekegyeztetéssel megállapított költségvetés igényei szabják meg.
Az igazságosság része a büntető gyakorlat is. Egy mai szokványos bírság a szerényen élő embert vagy egész családot nyomorba dönthet, egy tehetős embernek jelentéktelen bosszúság. A mai elektronizált világban nem jelentene nehézséget mindenki számára egy személyes bírságegységet meghatározni.
Ez két fontos téma, de tengernyi sürgős teendőnk van az élet minden területén az igazságosság érvényesítése érdekében. Ezért több intézményt (MTA, Állampolgári jogok biztosa stb.) törvényileg kötelezni kellene arra, hogy évente jelentést készítsenek a társadalmi igazságosság helyzetéről, és javaslatokat tegyenek annak javítása érdekében.