2014. március 14., péntek

Beszéljünk programokról! 3.

A bűnüldözés kevés
A bűnüldözés átfogó, egységes és igen nagy hatalmú intézményrendszere régóta kialakult. Ez kevésbé mondható el az állampolgárok védelmével kapcsolatban. Azok rendszerint kevés vagy éppenséggel semmilyen segítséget nem kapnak a közhatalomtól, nem ritkán pedig éppen a bűnüldözés ártatlan kárvallottjai, áldozatai is lehetnek.
Az állampolgárok védelmével különböző helyzetekben ma is foglalkoznak állami szervek. Ide sorolható mindenekelőtt a rendőrség, a gyámhatóság, a fogyasztóvédelem, külföldön a konzuli szolgálatok. Ezek egy részéből építkezve kellene létrehozni egy egységes és hatékony állami szervezetet az állampolgárok védelmére, amely közigazgatási jellegben és jelentőségben a nagyhatalmú ügyészség (ellen)párja lenne.
Ennek az új szervezetnek feladat lenne, hogy hatékony segítséget, ha kell védelmet nyújtson minden olyan állampolgár számára, aki bármilyen erőszak, garázdaság, fenyegetés, üldözés stb. célpontja. Ebbe a körbe értendő a családi, munkahelyi, utcai stb. erőszak, bántalmazás, de ide értendő minden olyan eset is, amikor hatósági intézkedés terheli az állampolgárt, a bürokratikus packázástól a jogszerű nyomozásig. Így ennek keretében a jövőben nem az ügyészség által kirendelt ügyvédnek, hanem az új független szervezetnek kellene ellátni a terhelt jogi védelmét. Ugyancsak ennek a szervezetnek lenne a feladata saját helységeiben biztosítani őrizetet a bíróság által előzetes letartoztatásba helyezett személyek számára.
Fontos – és reális – cél az, hogy ez az új szervezet ne egy új bürokratikus megahivatallá, hanem motorjává váljon az egész társadalom, és különösen a közigazgatás és a büntetőpolitika humanizálásának.