2014. március 18., kedd

Beszéljünk programokról! 7.

Az adósságcsapda felszámolás
Magyarország, mint jó ideje a világ legtöbb országa beleesett az adósságcsapdába, így most többet kénytelen költeni az adósság kamataira, mint például 10 millió ember egészségügyére. A modern adóssággyakorlat valójában nem más, mint az viszonylag kényelmes adómonopólium részbeni privatizálása a tőke részére.
Egy felelős kormányzat nem tehet mást, mint felállítani össztársadalmi egyetértéssel egy világos és reális stratégiát a teljes állami adósság felszámolása, és az államot hitelezővé tétele érdekében. Ezért a célért hosszú évekig nagy áldozatokat kellene hozni, de tudatosítani kellene, hogy ez az egyetlen helyes út. Van lehetőség ezt úgy megtervezni és végrehajtani, hogy a közben az áldozatvállalás igazságos is legyen, és ne veszélyeztesse az ország fejlődését.
Ennek egyik útja rövidtávú, legfeljebb egy évig tartó adósságcsökkentő kampányok szervezése, amelyek után a kamatfizetésben elért megtakarítás 90%-át további adósságcsökkentésre fordítjuk.

Sorskérdés lenne ezt a gazdálkodási államfilozófiát tartóssá tenni, és nem megengedni, hogy esetleg egy leendő felelőtlen kormány újra eladósítsa az államot. Ezt viszont a társadalom értékrendjének átalakításával, igazi nevelési forradalommal lehetne elérni.