2014. március 19., szerda

Beszéljünk programokról! 8.

Az egészségügy megújítása
A világon az orvostudományban forradalom zajlik, forradalmi változások zajlanak az életmódban is. Minden embernek esélye van száz évnél is hosszabb egészséges és értelmes életre. Közben a világ legtöbb országában, így Magyarországon is az egészségügy felháborítóan leépül.
Egy felelős kormányzatnak gondoskodnia kell, akár népszerűtlennek tűnő intézkedések révén is, hogy jóval több – a szükséges – forrás álljon az egészségügy részére, ezen belül ésszerű mértékben álljanak források az egészségügy fejlesztése és az orvostudomány részére. Az egészségügyi hozzájárulás mértékét évente ezekhez az igényekhez kellene igazítani.
Az egészségügyet alapvetően két ágra kellene bontani. Az egyikhez tartoznának a jelentős önkormányzattal működő kórházak és rendelők, a másikhoz a családi orvosok hálózata (amelybe integrálni kellene a gyermekorvosi és a védőnői hálózatot). Ez utóbbi hálózat egyben a lakosság egészségügyi érdekképviselete lenne mind a gyógyító intézményekkel, mind a hatalommal szemben.
Különösen sürgető lenne a modern elektronikai technika széleskörű alkalmazása egyrészt az egészségügyi online-ellátás érdekében, másrészt az egészségügyben jelenleg általános – tűrhetetlen, embertelen, mélységesen felháborító – várakoztatási gyakorlat felszámolásáért.