2014. április 8., kedd

A Változó Világ Mozgalom

1995 őszén Magyarországon Változó Világ néven új ismeretterjesztő könyvsorozat indult el. A sorozat a méltán klasszikussá vált francia Que Sais-Je ? [magyarul: Mit Tudok Én?] (QSJ) sorozat példáját követte, így többek között szigorúan ragaszkodik egy kényelmes zsebformátumhoz és a fix, 128 oldalas terjedelemhez. Ennél is fontosabb viszont a sorozat tartalmi igényessége és enciklopédikus jellege, az állandó törekvés, hogy a kis kötetekben foglalt tudás hitelesen, világosan és élvezetesen legyen közvetítve. A QSJ a modern francia történelem egyik legtragikusabb pillanatában, a náci megszállás kezdetén fogant, míg a Változó Világ a kapitalizmus magyarországi restaurációjának kezdetén született.
A két sorozat hasonlóságának igazából nincs különösebb jelentősége. A francia sorozat, amely – talán nem egészen véletlenül éppen akkor átélt egy nagyobb válságot, és kénytelen volt átalakulni sajátos szövetkezetből egy klasszikus gazdasági társasággá – következetesen és eredményesen működött, katalógusa pedig átlépte a hihetetlennek látszó 4000-es számot. És bár a QSJ szerkesztősége szemmel láthatóan társadalmilag elkötelezett, és nem idegenkedik az innovációtól sem (több lépésben felújította a sorozat félévszázados arculatát, wiki szoftverre tette katalógusát, megteremtett egy új kötettípust, ambiciózuson és nem sikertelenül foglalkozik szerzői jogainak nemzetközi forgalmával), a francia sorozat megmaradt annak, ami: egy könyvkiadási projekt.
Ezzel szemben a Változó Világ – kezdetben inkább spontán módon, de hamarjában tudatosan – egy más, izgalmas úton, más cél felé indult el, és ez a cél: egy társadalmi projekt.
Így még az indulást követő év, 1996 elején a Változó Világ szerkesztősége hagyományteremtő szándékkal meghirdette A tudás 10 napja rendezvénysorozatát, a sorozat 10 főtémaköre tiszteletére, azokat november első 10 napja között szétosztva. És itt következett be az első figyelemre méltó véletlen: néhány héttel később a kormány elhatározta, hogy november 3. lesz a magyar tudomány napja. Ennek folytatásaként a Magyar Tudományos Akadémia is meghirdette A magyar tudomány napjait, természetesen novemberre, amiből a későbbi években A magyar tudomány hónapja lett.
Egy másik, még jelentősebb véletlen a UNESCO 2000-ben hozott döntése, amely november 10-ikét nyilvánította ki a tudomány napjává, tehát azt a napot, amely A tudás 10 napjában kezdettől fogva a tudományoknak volt szentelve.
Ezernyi más apró siker és kudarc, visszhang és visszhangtalanság, jel és véletlen, belső és külső impulzus terelte a Változó Világ fejlődését. Másfél évtized alatt 80 kötet jelent meg, ezen belül 8 kötet 5 idegen nyelven. Tucatnyi új kezdeményezés és megannyi – folyamatosan hirdetett – pályázat született, amely már határozottan túlmutatott a hagyományos könyvkiadási kereteken. Időközben – kísérletképpen már 1997-ben, önállóan, saját névvel 2000-ben - létrejött a Változó Világ internetportál, ami jelentősen bővítette a lehetőségeket különféle közösségformáló szolgáltatásokhoz, kezdeményezésekhez.
1998 őszén a Budapesti Nemzetközi Vásáron a Xerox-standon elkészült az első magyar digitálisan előállított könyv, 2007 óta az egész sorozat áttért a folyamatos digitális nyomtatásra, ezzel nagyszerű perspektívát biztosítva akár egy a francia nagytestvér példányszámával is vetélkedő tudásbázis számára.
Ezt tetézve, a Változó Világ 2008-ban egy különleges, nagyszerű hármassággá vált: az 1995 novemberében indított Változó Világ könyvsorozat, a 2000 decemberében létrehozott Változó Világ Internetportál, és a 2008 novemberében meghirdetett Változó Világ Közössége. Ennek az új háromságnak hármas jelszava: Tudás, közösség, öröm! A tudás a létezés hatalma, a közösség a létezés erkölcse, az öröm a létezés értelme.
Sokak számára érthetetlen, hogy ilyen szakmai eredmények mellett, miért maradt a Változó Világ gyakorlatilag marginális jelenség? Ennek több oka van. A rendszerváltás után Magyarországon a könyvvilág az egyik legnagyobb átalakuláson ment át. Lényegében teljesen szétestek a régi, jól működő intézmények. A könyvkereskedelmi piac olyan kezekbe került, amelyek Európa legmagasabb árrését érték el (ennek ellenére igen ritkán számoltak el korrekt módon a kiszolgáltatott kiadókkal). A piacot elárasztotta irdatlan mennyiségű pornografikus, vallásos, okkult, reakciós, szenzációhajhász és egyéb szennyirodalom. Ebben a helyzetben nem volt kis teljesítmény, hogy a Változó Világ kötetei hosszú ideig ott voltak megtalálhatók a jobb könyvesboltokban Budapesten és vidéken, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók százaira került sor az egész országban. Ugyanakkor ez egyre nehezebben volt biztosítható, így a 2010 óta a sorozat kötetei – leszámítva a rendszeres könyvesbolti és egyéb akciókat – elsősorban az interneten rendelhetők meg.
Egy másik nyomós oka a Változó Világ marginális helyzetének a kiadó szigorúan őrzött eszmei és pénzügyi függetlensége. Ez kétségtelenül sebezhetővé tette, kapott is nem kevés sebet. Ez nem csak emlékeztette arra, hogy nincs egy elefántcsont-toronyban, hanem egyenesen az emésztő társadalmi problémák tisztítótűzében tartotta.
Ez nagy mértékben segített meglépni egy döntő lépést a Változó Világ Mozgalom (VVM) meghirdetésével. A mozgalom küldetése munkálkodni egy sor fontos feladaton:
– jobban megérteni a világot, amelyben élünk;
– emlékezni mindazokra a alapvető célokra, nemes eszményekre, amelyek vezérelték az emberi szellemet az évezredek során;
– világosan megfogalmazni a mai nemzedékek megújuló közös céljait, e nemzedékekre háruló új feladatokat;
– minél több erőt felszabadítani a közös célok eléréséhez.