2014. július 30., szerda

A békés társadalmasításért

Hegel, a nagy német gondolkodó vallotta: ami valóságos, az ésszerű. Kapott is ezért mindenféle kritikát. A Változó Világ Mozgalom azt vallja: ami valóságos probléma, arra van ésszerű megoldás.
Ma a társadalom számára a növekvő szociális különbségek, a szegények mérhetetlen elszegényedése, a gazdagok mérhetetlen gazdagodása valóságos probléma. Olyan valóságos probléma, amely komolyan fenyeget azzal, hogy kilép a valóságos problémák körébe, és történelmi katasztrófává válik.
Mi lehet a megoldás? Erre nem elég egy megoldást kiemelni, hanem legalább 12-ből kell összeállítani egy programot. De egy megoldás is csillapíthatja a robbanásveszélyt, indíthat pozitív folyamatokat. Egy időben nagy reményeket fűztek a Tobin-adóhoz, amelyeket nem is szabad feladni, bár be kell látni, hogy ez a megoldás nem ígér drámai változásokat.
A Változó Világ Mozgalom most egy másik megoldást javasol egy stratégia irányba: a vagyon folyamatos, békés és szerves („normatív”) társadalmasítása. Ennek egyik módszere különösen egyszerű és igazságos: minden közbeszerzésnél ki kellene kötni, hogy az ár 5%-ával a nyertes megemeli törzstőkéjét és azt az államnak (önkormányzatnak) engedményezi.
Könnyű belátni, mi történne egy olyan akár tipikusnak is mondható esetben, amikor egypár millió forintos törzstőkével rendelkező cég elnyer egy több milliárdos megrendelést.
Még könnyebb belátni, mi lesz az akár kicsi, akár nagy törzstőkével rendelkező vállalkozások reakciója erre a javaslatra.
Abban viszont lehet és kell bízni, hogy a társadalom, és főleg a becsületes szakemberek felveszik és megnyerik a harcot a javaslat ésszerű megvalósításáért.

Várjuk minden elkötelezett ember közreműködését és támogatását.