2014. augusztus 31., vasárnap

A bírság igazságos alapegysége

Az igazságosabb büntető jog érdekében a Változó Világ Mozgalom többször tett javaslatokat. Erre a fontos témára újra és újra kívánunk visszatérni. Ha kell, megismételünk régebbi kezdeményezéseket, ha kell, előállunk új elképzelésekkel.
Most éppen egy régebbi javaslatot idézünk fel azzal a meggyőződéssel, hogy aktualitása drámai módon megnőtt. E szerint a különféle bírságok összegeit a jogszabályokban egy új alapegységben: az elkövető egynapi jövedelmében kellene meghatározni. Tehát például egy kisebb súlyú közlekedési szabálysértés díjtétele 3 napi jövedelemben lenne meghatározva, és ha N. A. elkövető napi jövedelme 3100 Ft, akkor ő 9300 forintot fizetne, ha viszont ugyanezt a szabálysértést N. B. követné el, akinek a napi jövedelme 11 200 forint, akkor ő 33 600 forintot fizetne.
Nem lenne meglepő, ha N. B. – és sokan mások – vitatnák ennek a rendszernek az igazságosságát. A VVM viszont azt állítja, hogy a szegény ember még így is súlyosabban szenvedné el a bírságot, mert neki nehezebb lesz a többi nap jövedelméből átcsoportosítani, mint egy tehetősebb embernek. Ezzel együtt ez tűnik az igazságosság értelmes mértékének.
Azzal kapcsolatban pedig aggályoskodni, hogy mekkora adminisztratív problémákat okozna a napi jövedelem meghatározását, a mai elektronizált és NAV-felügyelt világban, teljességgel indokolatlan.
Ismételt javaslatunk említett aktualitását az általános elszegényedésen túl a hatóságok egyre nagyabb bírságolási buzgalma adja.  


* * *