2014. augusztus 13., szerda

A gyógyszeripar társadalmasítása

A Változó Világ Mozgalom azt vallja, hogy a társadalom szükség van olyan mechanizmusokra, amelyek révén folyamatosan, hatékonyan és konfliktusmentesen zajlik a privatizált társadalmi termelőerők újratársadalmasítása.
Ezt ésszerűen csak a különböző szektorok sajátosságainak, ezen belül fontosságának figyelembe vételével történhet. Hosszú ideje ilyen kritikus, társadalmasításra érett szektor a gyógyszeripar, amely mindenféle összeesküvés-elméletek, de főleg valóságos problémák és feszültségek forrása.
Itt a társadalmasítás útja az lehetne, ha a gyógyszervásárlók egyéni „gyógyszeripar-fejlesztési” számlákkal rendelkeznének, amelyekre kerülne a gyógyszervásárlásaik néhány (például 5) százaléka. Az ezeken a számlákon lévő pénzt a számlatulajdonosok vagy esetleg az általuk megbízott egészségpénztárak, szakosított pénzügyi szervezetek stb. csak befektetésre használhatnák a gyógyszeriparban.
Indokolt lenne, ha ezek a befektetések más, ésszerűen megkülönböztetett státuszt kapnának, mint a gyógyszeripar egyszerű „pénzügyi” befektetői.
Ezáltal a hatalmas profitmaximalizálási nyomás csökkenne, de főleg kedvezőbb feltételek mellett működne a gyógyszeripari kutatás és fejlesztés.
Könnyű belátni, hogy ez a modell egy sor hasonló szektorban, így mindenek előtt a helyi közműveknél, az energia- és a kommunikációszektornál is alkalmazható lenne.