2014. augusztus 4., hétfő

Menhely, nyughely könyveknek

A Változó Világ pályázatot ír ki könyv-menhelyek és könyvtemetők létesítésére.
Minden könyvnek van sorsa. Minden egyes könyvnek is. És a vége nem mindig jó. Az a társadalom, amely megbecsüli a könyveket, köteles lenne gondoskodni a gazdátlanná, de különösen a már használhatatlanná vált könyvekről.
Sok könyvtisztelő ember szerint méltatlan, mi több, bűn a szemétbe dobni egy könyvet. Elégetése is gyalázatos emlékeket ébreszt.
Nagy szükség lenne olyan helyiségekre, könyv-menhelyekre, ahol tárolni lehetne nem csak kiadók és kereskedők elfekvő könyvkészleteit, megszűnő szervezetek könyvtárállományát, de a magánszemélyek fölöslegessé váló könyveit is (például az antikváriusok számára értéktelen könyvhagyatékok).
Nagy szükség lenne olyan helyiségekre, könyvtemetőkre, ahol őrizni lehetne a végképpen használhatatlanná vált könyveket.
Egyes hagyományok ismerik ezt az intézményt, de azt hangsúlyosan szent könyvekre tartogatják. Ám ki mondhatná egy jó könyvről, hogy az nem szent?
Számítunk, hogy erre a pályázati felhívásra jelentkeznek üresen álló helységeket kezelő költségvetési szervek, intézmények, önkormányzatok (különösen kistelepülésekről), gazdasági társaságok, kulturális, szakmai, nonprofit stb. szervezetek, magánszemélyek.
A pályázóktól – talán szokatlan módon – elsősorban felajánlásokat várunk, amelyek lehetnek a célnak megfelelő helyiség, őrzési, marketing vagy egyéb szolgáltatás, könyvkészlet, könyvespolcok, pénzadományok.
A pályázók komplett terveket, illetve támogatási igényeket is benyújthatnak.
Minden pályázó oklevelet és nyilvános elismerést kap, továbbá minden jó pályázat megvalósításához a szükséges szakmai és szervezési támogatást biztosítjuk. Anyagi támogatást viszont csak a pályázaton belüli és azon kívüli felajánlások erejéig tudunk biztosítani.
Jelen kiírás végső határideje 2014. december 31. A jelentkezés és értékelés folyamatos.
Minden érdeklődésre készséggel válaszolunk. Ilyen esetben kérjük, hogy emailben keressék a kiírót a vvma@valtozovilag.hu címen.

Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány (VVMA)




 ***