2014. december 7., vasárnap

A reklám rendszabályozása

A Változó Világ Mozgalom (VVM) fontosnak és aktuálisnak tartja a reklám megfelelő rendszabályozása.
Érthető, hogy nem csak a szakma, hanem a széles közvélemény is komoly fenntartásokkal, indokolt gyanakvással fogadta a minden érdemi előzetes egyeztetés nélkül kivetett reklámadót. Ez a kormányzati intézkedés valóban aggályos. Gazdasági vonatkozásban sarc, politikai vonatkozásban csapás a médiára, különösen annak független intézményeire.
A reklámot pedig lehet, és szükséges adóztatni, korlátozni és szabályozni, de csak is világos és ésszerű társadalompolitikai célok érdekében.
A reklám adóztatásának fedezetet kellene szolgálnia a folyamatos és korszerű fogyasztóvédelmi tájékoztatásra és ismereterjesztésre, e mellett a kis és közepes vállalkozások reklámlehetőségeinek bővítésére.
Itt az ideje, hogy az állam erélyesen lépjen fel az agresszív, mindent eluraló reklám visszaszorításáért, a köztér kommunikációs szennyezése ellen.
Végül itt az ideje, hogy az állam erélyesen lépjen a reklámok tartalmi rendszabályozásában. A túlzott, szükségtelen fogyasztás visszaszorítása korunkban sorsdöntő. Be kellene tiltani mindenfajta álságos akciót, kedvezményt, az öncélú, presztízs fogyasztást.



* * *