2014. december 29., hétfő

Informatika és internet

A Változó Világ Mozgalom (VVM) elfogadhatatlannak tartja az informatika jótékony hatásának, forradalmi lehetőségeinek szabotálását.
Ebben sajnálatos módon a hatalmi és a gazdasági érdekek valóságos versenyt futnak. Döbbenetes – és beszédes – példa erre az üzleti óriások email-kezelése. Még az informatikai szolgáltatások értékesítéséből élő egyik legnagyobb cég is nyíltan vallja: nem hajlandó emailt (!) fogadni a lakosságtól, csak és kizárólag saját üzenetküldő rendszerén keresztül (közben az üzenet befogadásának kegyéért elvárja – számos egyéb személyes adatán túl – a beküldő email-címét, kétszer begépelve).
Az ésszerűség azt diktálja, hogy ma már az internet használatát alapvető emberi jognak tekintsük. Az ésszerűség továbbá azt is diktálja, hogy az informatika és internet forradalmi lehetőségeiből az egész társadalom igazságosan részesedjen, közvetlenül is, közvetve is.
Közvetlen haszna lenne a társadalomnak, ha akadálytalanul jutna minden rendelkezésre álló – és rendelkezésre bocsátandó – tudáshoz, információhoz, kultúrához, segítséghez, ha megvalósulna a valóságos társadalmi konzultáció.
Közvetett haszna lenne, ha az informatika fejlesztése révén felére csökkenne a közigazgatás költsége, és főleg, ha tisztábbá válna a társadalom hangja, hatékonyabbá visszajelzése.
Az államok eddig sajnos csak az informatika titkosszolgálati és katonai jelentőségére ébredtek fel. Ideje lenne felismerni, hogy igazi jelentősége békés és össztársadalmi.


* * *