2015. január 19., hétfő

A növekedés kultusza

A Változó Világ Mozgalom esztelenségnek, éspedig veszedelmes esztelenségnek tartja a piacgazdaságokban ma uralkodó növekedés-kultuszt.
Döbbenetes figyelni a main-stream közbeszéd kettősségét: egyrészt mindenki, aki szóhoz jut, jelesül a zöldek szüntelenül és hangosan ostorozzák a környezetpusztítást, az ember földi létezésének elviselhetetlen lábnyomát, a véges – és legtöbbször kimerülő félben lévő – erőforrások, nyersanyagok felelőtlen használatát. Másrészt a politikával és gazdaságpolitikával foglalkozók hada növekedést kíván, követel, ígér – a legcsekélyebb kétely, vagy legalább árnyalás nélkül. Az az ország, amelynek gazdasága nem növekszik, bajban lévőnek van kikiáltva, mindenki azokat csodálja, amelyek a legnagyobb növekedést produkálják.
Mi sem természetesebb, ha örülünk annak, hogy ma jobban élünk, mint tegnap, holnap jobban, mint ma. De attól lesz-e jobb az élet, ha 100 autó helyett 101-et gyártunk?
Amit célul kellene kitűznünk, az az, hogy a gazdaság termékeinek és szolgáltatásainak minősége, és így eszmei és pénzbeni értékük jobb, illetve nagyobb legyen, de mennyiségük – évről-évre – kisebb, igen hosszútávon!


* * *