2015. június 27., szombat

Internet: Részesedés az ingyenes tartalom számára

A Változó Világ Mozgalom (VVM) már jó ideje megfogalmazta javaslatát az ingyenes tartalmat szolgáltatók részesítésére a tartalomfogyasztók előfizetési díjából.
Ez ügyben azóta sajnos nem történt semmi, bizonyára főleg azért, mert ez a javaslat nem jutott el a sok ezer, talán sok tízezer érintetthez, ami újabb példája a nyilvánosság gyorsuló enyészetének.
Ezért fontosnak tartjuk újra és újra ismertetni ezt – és alkalomadtán a VVM többi – javaslatát.
Javaslatunk lényege tehát az, hogy az internet előfizetési díjának egy kisebb részét (például 10-20%-át) szét kellene osztani forgalomarányosan azok között a hazai tartalomszolgáltatók között, amelyek megfelelnek bizonyos külön jogszabályi feltételeknek (regisztráció, hitelesített forgalommérés stb.)
Indokolt lehet még külön súlyozni a weboldalak közhasznúságát, reklámmentességét stb., de ennek elveit és kivitelezését egy reális szakmai konzultáció keretében kellene kialakítani.
Nem drágítaná-e meg ez a javaslat az internet használatát, ami netán veszélyeztetheti a szólásszabadságát, az információk szabad áramlását stb. Ez fölös, ha nem éppen demagóg érvelés. Ez a 10-20% távolról nem kellene, hogy azonos méretű internet-drágulást jelentsen. Másrészt éppen a tartalomszolgáltatók nagy részének kihagyása az anyagi forrásokból való részesedésből az, ami veszélyezteti a szólásszabadságot, az információ szabad áramlását biztosító „reális nyilvánosság” fennmaradását.
Változó Világ Mozgalom

* * *