2015. július 8., szerda

Közérdek, közerkölcs, közegészség

Sajtóhírek szerint a kormányzat tervezi a közérdekű adatok igénylésének jelentős korlátozását.
Ez különösen felháborító, mert egy olyan országban történik, amely évről-évre egyre nagyobb demokrácia-hiánytól szenved.
A társadalom felháborodása viszont nem lenne hiteles és főleg eredményes, ha nem ismernénk el, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés egy új, mind a mai napig felemás módon érvényesülő politikai vívmány, és egyben gyakorlat. Az adatigénylés valóságos munkafeladat a közigazgatás, illetve minden érintett egyéb szerv és szervezet számára, amely komoly szakmai és anyagi kapacitást igényel. Közös érdek, hogy ez a munka is társadalmilag hatékony módon folyjon.
Jogos tehát elismerni az adatigénylés, illetve általában is a közérdekű átláthatóság fejlesztésének szükségességét, sőt ezt támogatni, elősegíteni kell. Ennek keretében kritikusan kell hozzáállni mind a kormányzat, mind a politikai ellenzék hangzatos, de gyakran egyoldalú, taktikai előnyszerzést szolgáló érveihez.
A harcot azzal kellene kezdeni, hogy a közügyek intézésének rendszerébe kell törvényi módon jóval több átláthatóságot beépíteni, mert jelentősen csak ezzel lehetne csökkenteni „az apparátus megterhelést”.
A következő lépésben pedig új hatékony szervezeti formák kialakítását kellene elősegíteni, mind a közügyi oldalon, mind a civil oldalon. Például az adatigénylés nagy részét érdemes lehet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal keretébe terelni, azzal a megfontolással, hogy a puszta adatigénylés is jelzés, hogy egy bizonyos területen lehetnek ellenőrzésre érdemes állapotok.
Másrész a civil szférának is felnőtt, vagyis felelős és racionális  módon kellene reagálnia a kormányzati mindenkori próbálkozásaira a demokrácia csorbítására. Reális lehetőségek adottak az összefogásra, és ezeket nagyszerű lenne kiaknázni. Sajnos a mai civil világban minden komoly erőcentrumhoz lojális elitszervezetek működnek, rendszerint igen kényelmesen és helyzetükre féltékenyen, és ez az aktuális témakörben is megfigyelhető.
Ez viszont nem ok a meghátrálásra és a visszahúzódásra.
Civilizációnk nagy bajban van, de bíznunk kell, hogy vannak még egészséges erők, és azokat a napról-napra jelentkező feladatok összehozzák.
Változó Világ Mozgalom



* * *