2017. január 28., szombat

Az átnevelés terepei

A Változó Világ Mozgalom hosszú idő óta hirdeti, sürgeti a büntetés humanizálását
A feladat egyre fontosabb, hiszen tapasztaljuk a társadalmi együttélés romlását, és azt, hogy a büntetés meghatározó formája a börtön marad. A börtön pedig egyre zsúfoltabb, miközben jobban működik, mint a bűnözés iskolája, mint egy a bűntől visszatartó erő.
Nem mondhatunk le arról, hogy a börtön az átnevelés terepe legyen, de legalább ennyire fontos feladat az, hogy a börtönbüntetés nagy részét a börtönön kívüli oktatási-nevelési intézmények vegyék át.
Alapelv kellene legyen az, hogy egy első szabálysértés vagy vétség, de akár kisebb súlyú bűncselekmény ne vonja maga után börtönbüntetést, hanem egy megfelelő tanfolyam vagy más megfelelő képzés elvégését. Ugyancsak része, éspedig időben nagyobb része kellene lennie az iskolaszerű oktatásnak-nevelésnek, bármilyen börtönbüntetést eredményező esetben, különösen, ha nem szándékos és erőszakos a bűncselekmény.
Időközben már kialakult szerte a világon egy újfajta rendkívül pozitív, támogatandó gyakorlat: a közhasznú munka, amelyet jellemzően nonprofit civil szervezetek szervezik vagy közvetítik. Ezt a gyakorlatot érdemes lenne népszerűsíteni, erősíteni, szélesíteni. Fontos lenne felismerni, hogy az ilyen keretekben végzett hasznos közösségi munka tartós nevelő hatással van, amely adott esetben hatékonyabb és eredményesebb lehet bármilyen iskolaszerű oktatásnál-képzésnél.
Így mindenképpen három terepünk van a bűn felé elcsúszott embertársaink átneveléséhez, és ezt jól felhasználni fontosabb érdek és kötelesség, mint a büntetés.
Közben jó lenne arra ösztönözni a civil szervezeteket, hogy állandóan is készek, nyitottak legyenek önkéntesek befogadására, nem csak „beutalt” átnevelendő személyeket, hanem bármilyen más problémával, vagy éppen „csak” a magánytól szorongatott embereket.
Változó Világ Mozgalom


* * *