2017. december 6., szerda

A civil világ tehermentesítése

Ki tudja, hány az élő civil szervezet hazánkban. Bizonyára több, mint százezer. Ennek nagy része, talán 90%-a egypár százezerből, vagy akár pár tízezer forintból „él meg”, no meg egynéhány ember lelkesedéséből, rokonok és barátok támogatásából.
Bizonyosan nem ritka, ha egy-egy civil szervezet működése fiktív, vagy éppenséggel haszontalan, vagy más kevéssé hízelgő jelző illik rá. De a többiek nélkül Magyarország kevésbé jó, kevésbé színes, kevésbé civil lenne, és az semmiképpen nem lenne jó. Közös, fontos társadalmi érdek a civil kezdeményezések, energiák, szándékok szabadon és hatékonyan működhessenek.
Az igen sok akadály és probléma között van egy fölöttébb triviális, de mindenkit – de különösen a kis szervezeteket – terhelő gond: a könyvelés. Mert egy ilyen komoly, már-már poroszosan pedáns országban könyvelni muszáj. És itt mi a jellemző: a civil szervezet megbíz egy könyvelő irodát, amely általában egy szerény fix díjért el is vállalja a feladatot, de – érthető módon – a fix alapdíjért járókon túli könyvelési tételekért 200-300 forintot számláz. Így adódhat az, hogy egy jólélek befizet egy közhasznú szervezetnek 200 adományt, és ez automatikusan nettó veszteséget okoz a szervezetnek.
Jó, rendben, ne legyen ennyire szegény az adományozó, és fizessen be 500 forintot! Rendjén való, hogy ebből a pénzből az üzleti vállalkozás többet profitál, mint a közhasznú szervezet?
De mekkorának kellene lennie a befizetett összegnek, hogy a belőle levont könyvelői „jutalék” ne legyen tisztességtelen?
És még szó nem eset a banki költségekről.
Ezért az enyhén szólva abszurd helyzetért nem az üzleti partnereket kellene okolni (feltéve, hogy nem viszik túlzásba az ügyeskedést). De egyáltalán nem az a cél, hogy valakit vagy valamit okoljunk, hanem hogy megoldást találjunk erre a kerékkötő helyzetre.
A megoldás pedig egyáltalán nem tűnik nehéznek: a kormányzatnak – okos versenyeztetéssel – ki kellene dolgoztatnia egy olyan szoftvert, amely teljesen megfelel a civil szervezetek könyvvezetési igényeinek, és amelynek segítségével külső cégek igénybevétele nélkül is tudnának eleget tenni könyvelési, adózási, bejelentési stb. kötelezettségeinek. Ezt a szoftvert és a szükséges szakmai segítséget a kormányzatnak térítésmentesen kellene biztosítani a civil szervezetek nagy többségének.
A kormányzat minden évben milliárdokat költ néhány gondosan kiválasztott civil szervezet szép ötleteinek támogatására. Egynéhány milliót ráfordítani arra, hogy a nagy többségnek könnyebb legyen a működése, olyan feladvány, amelyet egy jó kormányzás nem utasíthat vissza.
Ami viszont a banki kormányzat tehetne a civil világért: kötelezni a bankokat egy külön civil szervezeteknek szóló csomag kialakítására. Ez azért lenne jelentős segítség, mert ismerjük a bankok gyakorlatát: mindenki abban versenyez, hogy az ő ajánlata minél körtébb legyen a másik bank almájával szemben. Csak egy ilyen műfaji megkötés teremthet valóságos – és így jótékony – versenyt, a közhaszon érdekében.

Változó Világ Mozgalom


* * *