2019. június 16., vasárnap

Élhető Föld


 Az élet harmónia és körforgás, amit manapság a fenntarthatóság rideg fogalmával próbálnak helyettesíteni. A Földnek ezer változó arca van, és ezer olyan pontja van, ahol az ember nem tudna megélni, vagy akár olyan, amelyről a poklot mintázták. Mégis, a fontos az, hogy a Föld maga egy igazi, számunkra pedig az egyetlen paradicsom. Ez a paradicsom most viszont veszélynek van kitéve. Felelős ezért az ember rövidlátása is, nyersebben megfogalmazva: ostobasága, de még nagyobb felelősségünk van az emberi mohóság nyomán. Egy féktelen mohóság, amely érdemben kevesek bűne. Közben mindenki felelős annyiban, , hogy hagyja a dolgok ilyen menetét. Nem lehet elhallgatni egy másik fontos körülményt sem: a túlnépesedést. A szaporodás minden fegyvernél erősebb eszköznek bizonyult a népek versenyében, ezért a népek vezetői erről most, amikor ez már parancsolóan szükségessé vált, szinte semmit nem tesznek a családtervezésért, inkább – nyíltan vagy burkoltan – tovább ösztönzik a népszaporulatot.
A Föld maga egy igazi, számunkra pedig az egyetlen paradicsom, közben fenyegető mértékben folyik a sokszor nehezen visszafordítható megmérgezése, Mérgezzük a termőtalajt, a felszíni édesvizeket, a talajvízet, a világóceánt, a levegőt, és átvitt értelemben az egész életszférát. A folyamatokat meg lehet fordítani.
- Legfontosabb lenne az emberi fogyasztás ésszerűsítése, a kereskedelmi őrület megzabolázása. Ezen a téren rövid távon látványos sikereket lehetne elérni. Meg kellene tiltani mindent, ami több fogyasztásra serkent (pl. az „Egyet fizet, kettőt kap” típusú akciókat), radikálisan korlátozni kellene a fogyasztást öncélúan ösztönző kereskedelmi reklámot (a reklám tárgyilagosan mutassa be a terméket, ésszerű használatát). Meg kell tiltani minden akciós árkedvezményt. Árat csak fokozatosan, de tartós jelleggel legyen szabad csökkenteni, ezzel is elősegítve a pozitív szabadpiaci folyamatokat.
- Drasztikus módon kellene csökkenteni a kereskedelemben használt csomagolást. Ismerünk olyan találmányt, amely önmagában 70-80 százalékkal csökkenthetné a csomagolást.
- Minden anyagi luxust szigorúan és radikálisan kellene, az esztelen luxust teljes mértékben megvetni és betiltani. Minden területen egy ésszerű puritanizmus, sok területen ésszerű aszketizmus kell, egy új ésszerű hedonizmus jegyében.
- (Valakinek) legyen nagyon drága az, ami ingyenes (ingyenes újságok, céges ajándékok, bankettek).
- A társadalomnak – a tudomány vezető szerepére támaszkodva – hatékonyan kell befolyásolnia minden fejlesztést.
- A Földön háromszor annyi fa kell, mint amennyit meghagytunk. Folyamatos nagyméretű erdősítésekre lenne szükség minden alkalmas területen, de különösen a településeken. Hatékonyabban kellene harcolni az erdőtüzek ellen. Itt is van kihasználatlan találmány, amely forradalmasíthatja az erdőtüzek oltását.
- Ésszerűsíteni kellene a településszerkezetet, elsősorban A civilizáció-ban ismertetett ViaVita modell szerint, amely ötvözni a városi jelleget és a természetet, ezáltal a fogyasztásszerkezetet is ésszerűsítve.
- Támogatni, sőt, következetesen érvényesíteni kellene a családtervezést.


* * *

Figyelmeztetés: VVM 2020 cím alatt bejegyzések egy most készülő nagyobb anyag (munkacíme VVM 2020 – Felhívás) egy részlete. Ha a munka során ebben kisebb-nagyobb változások történnek, ezeket közzétesszük. A kisebbeket átvezetjük az eredeti blogbejegyzésen, a nagyobbakat új bejegyzésként adjuk majd közre.