2019. június 25., kedd

VVM 2020 – 12. A Természet


A Mozgalom folyamatos gyarapodó javaslatai nem egyszerűen hol tetszetős, hol meghökkentő ötletek, hanem egy egységes és eleven világnézet logikus, ésszerű következményei, következtetései. Ennek a világnézetnek egyik fontos sajátossága annak tudata, hogy az élet fontos problémáiban egyszerre három elem hat: a természet, a társadalom és az ember, amit így is mondahatunk: a Természet, a Társadalom és az Ember.
Lépten-nyomon találunk látványos példákat arra, milyen döntő szerepet játszanak ezek az elemek, minden a maga sajátos módján. Az építészet a Természet ismeretén és tiszteletén alapul. Az az épület, amely nem számol a természeti törvényekkel, hamar összedől, esetleg maga alá temetve áldozatait. De a piac törvényeit is nagyrészt a Természet határozza meg, amit keményen megérzünk, ha a kereslet megnő, a kínálat pedig csökken. Vagy például nincs internet a Természet nélkül.
Ugyanakkor a Természet nem csupán arctalan természeti törvények sokasága, hanem a csodálatos Föld, a csodálatos Égbolt.
Röviden említjük legfontosabb feladatainkat:
- Szigorúan óvni kell a levegő tisztaságát, korlátozni és minél előbb megszűntetni a káros gázok gyártását és használatát. Fokozni kell a harcot a por és az allergénok ellen.
- Szigorúan óvni kell a vizek, beleértve a világóceán tisztaságát, mindenhol helyre kell állítani a természeti állapotokat.
- Óvni és gyarapítani kell az erdőket.
- Radikális módon fokozni kell a Természet védelmét, a most néhány kis területre kidolgozott természetvédelmi státuszt ki kell terjeszteni az egész Földre, és csak bizonyos területekre engedélyezni időleges eltérést.
- Óvni és gyarapítani kell a termőföldet, csökkentve a vegyszer használatát.
- Fokozni kell az állati és növényi szelekciót természetes eszközökkel, közben lassítani kell, bizonyos területeken moratóriumot bevezetni a génmanipulációra, a szigorúan ellenőrzött alapkutatásokra koncentrálva.
- Móratóriumot, hamarosan teljes tilalmat kell kimondani a fosszilis energiahordozók használatára.
- Fokozni kell a Föld kozmikus védelmét, az ehhez szükséges kutatásokat és fejlesztéseket.
- Ösztönözni kell a településszerkezet fokozatos átalakítására a Via Vita koncepció szerint.
- Fokozni kell az emberek, különösen a gyerekeket a Természet szeretetére és tiszteletére.
  



* * *

Figyelmeztetés: VVM 2020 cím alatt bejegyzések egy most készülő nagyobb anyag (munkacíme VVM 2020 – Felhívás) egy részlete. Ha a munka során ebben kisebb-nagyobb változások történnek, ezeket közzétesszük. A kisebbeket átvezetjük az eredeti blogbejegyzésen, a nagyobbakat új bejegyzésként adjuk majd közre.