2014. szeptember 17., szerda

Álom-e a napi alma?

Az emberhez sok mindenhez szeretne jogot formálni. Ehhez is joga van, és, ami a lényeg, lehetősége is van harcolni ezért a jogért.
Az embernek joga lenne 32 szép és egészséges foghoz is, de ezt a jogot kivívni nem könnyű. Közben nem tudjuk, az élet, mi magunk, vagy a társadalmi igazságtalanságok a legnehezebb ellenfél.
Hírtelen csodát ezen a téren sem remélhetünk, de fontos lenne ennek a problémának sokkal nagyobb figyelmet szentelni.
Egyrészt az új kor átlagembere több szempontból sokkal gyámoltalanabb, kényelmesebb. Hihetetlen mennyiségekben fogyasztja a cukros italokat és mindenféle egyéb cukros ipari terméket, közben rosszul tűri a legcsekélyebb fájdalmat, ezért betegesen irtózik a fogászattól. Ennek egyenes következménye a fogak szánalmas állapota, sokszor már gyerekkorban.
Másrészt hihetetlen mértékben nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, ezen belül tömeges az elszegényedés. Ez a technika fejlődésében is látható. A csúcstechnika és technológia hihetetlen eredményeket ér el, a legolcsóbb eszközök és megoldások pedig egyre kevésbé méltóak az emberhez. Közben az állam is fokozatosan kivonul az egészségügyből, különösen a fogászat területén, így reménytelen helyzetbe hagyva a társadalom egyre nagyobb többségét.
A változás érdekében a Változó Világ Mozgalom kidolgozott egy új komplex és hosszú távú munkatervet.
Eközben látjuk, hogy 2014 ősze olyan körülményeket teremtett, amelyek között egy fontos lépést lehetne tenni. Mindenki sejtheti, milyen állapotban lehetnek a hajléktalanok fogai, ezért a VVM munkatervében olyan kezdeményezést beleírtunk: fogápolási szettet (fogkefe, fogkrém, pohár) minden hajléktalannak.
Bízunk abban, hogy idővel találunk támogatókat egy ilyen időszakonkénti akcióhoz. De most, amikor az almatermesztők ilyen nagy bajban vannak, nem kellene – elsősorban állami segítséggel – megszervezni, hogy minden hajléktalan, és a hasonlóképpen rászorulók naponta egy almát kapjanak?




* * *