2015. július 26., vasárnap

Közös vagy nemzeti valuta? Is-is!

Sokan sokszor – szinte folyamatosan – spekulálnak az euró sorsával. Ebben a londoni City felkent szakértői és „szakírói” járnak az élen leplezetlen kormányzati cinkossággal, ami különösen cinikus hozzáállás akkor, amikor nevezett City az euró kezeléséből biztosítja pénzügyi iparának legzsírosabb szeletét.
Nem kisebb izgalmakat – és spekulációkat – kelt az euró lokális sorsa, az utóbbi években elsősorban Görögországgal kapcsolatban. Ádáz „szakmai” viták folynak: lehetséges-e, érdemes-e Görögország számára a kilépés az euró zónából, mit jelentene, mire lenne megoldás a régi görög drachma vagy ehhez hasonló „állami fizetési kötelezvény” bevezetése? Közben a görög válságban megmutatkozó tragikus típus-problémát ezúttal is sikerült a politika legvisszataszítóbb eszközeivel elkenni.
Ezzel viszont sem lokálisan, sem globálisan nincs megoldva semmi, és ez igen hamar nyilvánvaló lesz.
A Változó Világ Mozgalom (VVM) által a napokban javasolt Szabadság Paktumon túl egy további változás könnyíthetné meg a rendszerproblémák megoldását. Eszerint a közös valuta vívmányát fontos lenne megőrizni, mi több, azt érdemes lenne továbbvinni, egészen egy egységes világvaluta megteremtéséhez – de azzal a lényeges feltétel, hogy ez a közös valuta tőkevaluta, a tőke valutája. Ezzel szemben viszont létezniük kellenének a nemzeti munkavalutáknak.
Itt az elnevezéseknek fontos érdemi szerepük van. A tőkevaluta, amelyre értelemszerűen alkalmazni kellene „a tőke szabad mozgása” elvét, csak arra szolgálhatna, hogy fejlessze-bővítse a gazdaságot, és erőteljesen korlátozni kellene annak kamatozó képességét. Egy becsületes tőke legyen kockázati tőke, és ne hizlalja magát átláthatatlan elvek alapján manipulált kamatokkal.
Ezzel szemben a nemzeti munkavalutákhoz munka révén lehetne jutni, és csak fogyasztásra lehetne használni. Ilyen valutarendszerben az államok akkor is kapnak lehetőséget ésszerűen befolyásolni versenyképességüket, ha a nemzeti valuták váltási árfolyamát elsősorban a világpiac szabályozná.
A VVM biztos abban, hogy ez a javaslat a Szabadság Paktum kezdeményezéssel együtt egy új gazdaságilag és szociálisan fenntartható pályát nyit a világ számára

Változó Világ Mozgalom

* * *