2016. július 30., szombat

Nemzetközi kibuc-program

Felszólítunk minden tenni képes nemzetközi, állami és magán szervezetet egy világméretű kibuc-program támogatására, amely esélyt teremthet az elkövetkező évtizedekben akár egy milliárd ember számára a méltó életre, paradicsommá változtatva a Föld hatalmas régióit.
A program lényege az izraeli kibuc tapasztalatainak ésszerű hasznosítása világszerte.  Ehhez szükség lenne jelentős és koordinált munkára:
- a felhasználható területek felkutatása és előkészítése,
- a program népszerűsítése, jelentkezők verbuválása,
- a régi és új tapasztalatok gyűjtése, a formák fejlesztése és adaptálása,
- megfelelő politikai, jogi, közigazgatási, infrastrukturális stb. környezet kialakítása,
- a résztvevők képzése, továbbképzése, önszerveződésének elősegítése.
Ez a program jelentős hatással lehet a társadalmi fejlődésre, különösen két drámai problémára, amely jelenleg súlyosan veszélyezteti az emberiség jövőjét, békéjét: jelentős társadalmi rétegek lecsúszása minden egyes országban, a másik pedig a tömeges migráció.
A program támogatására legelőször az ENSZ fő szervezetei: a szociális, a gazdasági és a menekültügyi lennének hivatva. Bármely állam csatlakozása gyorsíthatja a munkát. Nagy küldetése lenne ebben a munkában Izraelnek.
Fontos és hasznos lenne bármely üzleti vagy civil szervezet, média bekapcsolódása.
Felbecsülhetetlen jelentősége lenne kibuc-szervezetek jelentkezése.
Fontos és hasznos lenne tenni akaró és tudó önkéntesek csatlakozása.
Évekkel ezelőtt a Változó Világ Mozgalom már felvetette, hogy egy ilyen program komoly segítséget jelenthet Magyarországon a cigányság problémáinak megoldásában is. Ezt változatlanul valljuk, közben tapasztaljuk, hogy sajnos mennyire nehéz cselekvésre motiválni, a problémát elszenvedőket is, azokat is, akiknek kötelességük lenne a probléma megoldása.
Bízunk abban, hogy ha a most javasolt program egyszer valahol a világon életre kel, példájával meggyőzi a resteket és a kételkedőket: a kibuc nem egy egyedi és idejét múlt életforma, hanem korszerű és egyetem modell.
Változó Világ Mozgalom



* * *