2019. szeptember 25., szerda

A forradalom inspirációja – Egy új jövő 1.


A forradalmat egyaránt inspirálja a múlt, a jelen és a jövő. Ennek alapvető elemeit A civilizáció lerakta. E mellett tengernyi írás is áll rendelkezésre szétszórtan könyvtárakban és az elektronikus térben.
Feladatunk most a legfontosabbat összeszedni és világos vízióvá rendezni- Innentől kezdve ez – és több más blog – ezen lesz. Bárki és bármely szerkesztőség, közösség, blog, fórum, műhely csatlakozhat. Egyeztetve velünk, vagy önállóan. A forradalom mindenkié, nincs központ, nincs, és soha ne legyen vezére.
Szóljon pedig a jövő vízióját rajzoló mai első megosztás az új társadalombiztosítási koncepcióról, elsősorban a lakhatás-biztosításról!
Ma szinte mindenhol megtűrt, elfogadott jelenség, hogy emberek az utcán alszanak. Vannak országok, ahol ez szabálysértés vagy bűncselekmény. Bűncselekmény pedig ennek tekinteni ezt az emberi tragédiát, de a puszta elfogadása is az.
Alapvető emberi jognak kellene tekinteni a méltányos lakhatás, és azt megfelelő társadalmi mechanizmussal kellene biztosítani. Ennek kézenfekvő formája lenne egy biztosítási rendszer, amely már születéskor megnyílná mindenki számára szülői befizetéssel és egy társadalmi „lakáskötvénnyel”. A továbbiakban ez egy kedvezményes kamatozású előtakarékossági számlaként működne, mindaddig, amíg az összegyűlt pénzből és egy vagy több kölcsönből a fiatal nem veszi meg az első lakását. A lakhatás biztosítása a továbbiakban azzal működne, hogy az ember elsődleges lakása nem lenne terhelhető jelzáloggal, eladásának bevétele. de legalább ennek megfelelő része kötelezően a lakásbiztosítási számlára kerülne.
Speciális rendelkezésekre és mechanizmusokra lenne szükség sajátos esetekre, legelőször is olyan esetekre, amikor a lakás elpusztul.
Ez a lakhatás-biztosítási rendszer természetesen hagyományos lakásbiztosítási elemeket is tartalmazna.
Ugyanakkor ez a rendszer nem jelentene terhes gyámkodás az ember fölött. Alapvető célja a méltó lakhatás feltétel nélküli biztosítása mindenki számára. Így ez a társadalombiztosítási rendszer egy teljesen új, harmadik ága lenne (az egészség- és a nyugdíjbiztosítása mellett).
Maga az új társadalombiztosítás rendszer úgy lenne teljes, ha van még egy munkabiztosítási, tudásbiztosítási és egy szociális ága.
Különösen fontos lenne a társadalmi tudat módosítása, de biztosra vehetjük, hogy ha ez az új gyakorlat kialakul, néhány éven belül ezek a vívmányok természetessé válnak

Változó Világ Mozgalom



Támogatnád műhelymunkánkat, valamelyik kezdeményezésünket, azok nyilvánossághoz jutását?
Támogasd pénzadománnyal munkánkat! 1000 forint is segítség!
Egyetértesz céljainkkal?
Csatlakozz a Változó Világ Mozgalomhoz!
* * *