2024. július 17., szerda

VVM2 – Elektromos autó feltöltése? Felejtse el!

 

A Változó Világ Mozgalom (VVM) keretében létrejött a Változó Világ Mérnökség (VVM2) megoldást ajánl, amely jelentősen egyszerűsítheti az elektromos autók használatát.

A megoldás lényege, hogy egy egy elektromos autónak nem kell feltöltenie akkumulátorát, ha az lemerült, hanem kicserélni a lemerült akkumulátort egy feltöltött másikra. Ehhez értelemszerűen kellen egy vagy több közös akkumulátorszabvány és megfelelő szerkezetek, amelyek többé-kevésbé automatikusan biztosítják a csereét, amely minden esetben másodperceket igényelne. Így az akkumulátorcsere kevesebb időt igényelne, mint egy benzintankolás.

A megoldásnak azonkívül, hogy megszabadítja az autóst a feltöltés miatti várakozástól, egyszerűsíti az akkumulátorfejlesztés állandó munkáját, hiszen a feltöltési sebesség többé nem lesz szempont, összpontosítani lehet olyan célokra, mint tárolási kapacitás, biztonság, gazdaságosság.

Nem lehet kétségünk, hogy a gyártók a mostani kiélezett versenyben nehezen tudnak majd megállapodni önkéntes formában egy ilyen közös szabványról, de reméljük, hogy az ésszerűség és a közérdek besegít.

Éppen ilyen segítő szándék vezéreli a VVM2 munkáját. A panasz és a kritika hangjai mindig is erősek voltak, de egyre fontosabb az ésszerű, konstruktív próblémamegoldás hangja. A VVM2 feladata népszerűsíteni a VVM számos közzétett konkrét javaslatát, és új megoldásokat keresni meglévő vagy újonnan jelentkező komoly társadalmi problémákra.

 




MTI-OS közlemény

* * *