2014. március 13., csütörtök

Beszéljünk programokról! 1.

A Változó Világ Mozgalom felháborítónak tartja, hogy Magyarország politikai pártjai a mostani választási kampányban nem ajánlanak a társadalomnak konkrét kiérlelt elképzeléseket, amelyek a következő kormányzási ciklusban hozzájárulhatnak az ország fejlődéséhez. Felháborító, hogy a média ahelyett, hogy ostorozná a pártok mulasztását aktív szerepet vállal a közvélemény megzavarásához álságos és szánalmas szenzációkkal. Elszomorító, hogy a társadalom mindezt hallgatagon és fásultan tűri.
Abban a reményben, hogy ezen a tragikus helyzetben még lehet változtatni, a kampány hátralévő időszakában mindennap felajánlunk a köz figyelmébe egy-egy fontosnak vélt, elgondolkoztató elképzelést. Ebben lesznek új, eddig nem ismertetett ajánlások, de érdemes lesz számos régebbi, aktualitásukból mit sem veszített javaslatot is megismételni.
A tudomány szerepének megerősítése
A tudomány szerepének – jelentős – megerősítése komplex és hosszú távú feladat. Ennek részeként javasoljuk, hogy a következő intézmények kerüljenek át az MTA igazgatása alá:
- a felsőoktatási intézmények,
- a levéltárak,
- a múzeumok,
- a KSH,
- a műemlékvédelem.

Ezek az intézkedések nem csupán a tudomány megerősítését szolgálnák, hanem a hatalommegosztás fejlesztését, a tudományt egy negyedik hatalmi ággá való emelését, amely – remélhetőleg – alkalmasabb is lesz egy reális függetlenségre.