2020. április 12., vasárnap

Tanulni, tanulni, tanulni


Válság, kijárási korlátozások, karantén? Annál inkább: tanulni!
2020 tavaszán Magyarországon 10 millió ember kényszeról otthon maradni, a négy fal között. Igaz, közülük 2-3 millió kénytelen munkába járni, de a fennmaradó 16 órában rájuk is érvényesek a frusztráló korlátozások.
Közben hasonló helyzetben van minden ország, vagyis 7 milliárd ember. Komoly kockázatot vállal az az ország, ahol nincs ilyen szigor.
A tragédia nagy, és bizonyosan még rosszabb lesz a helyzet, ha a pandémia következményei kiütköznek az élet más területein, leginkább a gazdaságban.
Mit kellene tenni, hogy enyhítsünk a helyzeten? Mit kellene tenni, hogy ne csak elviselhetőbb legyen a nyomasztó bezártság, hanem hogy járuljunk is hozzá a gyorsabb talpra állashoz, a válság utáni világ jobbításához?
Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, az, ha intenzív tanulással hasznosítjuk az időnket.
Mindenki tanulhatná azt, ami fontos lesz számára a válság után.
Lehetne, érdemes tanulni:
- szakmai,
- műveltségi,
- jogi,
- orvosi-egészségügyi témákat,
- nyelvet,
- programozási nyelvet, informatikát.

Nem túlságosan reális, hogy az általunk ismert hatóságok, intézmények most kellő gyorsasággal reagálnának, de kötelességünk felhívni azokat erre.
Az illetékesek két módon tehetnének sokat azért, hogy egy széleskörű intenzív tanulás akár kisebb fajta csodát tegyen ebben a rendkivül nehéz időszakban. Egyrészt a hatalmas méretekben, többnyire meggondolatlanul szórt közpénz jó részét a tanuláshoz kössék. Fessen úgy a társadalom, hogy kényszerszabadság helyett tanfolyamra van küldve. Magyarán: kevesebb ingyen segély, sokkal több, nagyságrendekkel több tanulmányi ösztöndíj, tanulási jutalom kellene.
A másik feladat pedig szervező és ellenőrző lenne, hiszen a szükséges tanfolyamok nagyrészét elő kell készíteni, illetve a meglévőket adaptálni a mostani helyzet igényeihez.
És lehetne néhány kötelező tanfolyam is. Például a kis és közepes vállalkozók számára lehetne egy kötelező könyvelési tanfolyam. Mindenki számára pedig egy közegészségügyi tanfolyam.
Tanulni, tanulni, tanulni – egy életen át. Szerencsére ez lassan egy elfogadott jelszó lett.
Tegyük most ezt gyakorlattá.

Változó Világ Mozgalom


Támogasd a mozgalmat cselekvően!

Csatlakozz hozzá!

Számít pénzadományod is!

* * *