2020. július 18., szombat

Egészségvédelmi fordulat

Minden eddiginél nagyobb szükség lenne fordulatra az egészségügyben.

Jól látható több kiemelt feladat.

Az egyik ilyen az orvosi segítség ősidők ismert árnyoldala: a várokozás. Ez ma már elfogadhatatlan körülményeket jelent nem csak a sürgősségi osztályoknál, de a legtöbb rendelésnél is. Közben a mai kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy a páciensnek ne kelljen órákig várnia zárt és zsúfolt folyosókon.

Egy másik radikális újítás lenne az online konzultáció lehetősége. Ezt a hét minden napján 24 órán keresztül kellene biztosítani. A modern technika, beleértve a sokat emlegetett MI segítségével ez a segítség egyre hatékonyabb lesz, de már most is a személyes megjelenések negyede-harmada fölöslegessé válna.

Egy harmadik feladat lenne fordulatot elérni az egészségügyi és orvosi ismereterjesztésben. Ilyen jellegű anyagokkal a könyvpiac és az internet jelenleg is tele van, de ezeknek az anyagoknak többnyire kereskedelmi funkciójuk van, minőségük kritikán alúli. Ebben nem annyira az államnak, mint a szakmának és a tudománynak kell hatékonyan és felelősséggel fellépniük. Például olyan wiki-típusú egészségügyi-orvosi portált kellene létrehozni, amelyet hasonlóképpen szabadon, de csak orvosok és más habilitált szakemberek írhatnának. Ez a fajta fordulat nem csak a személyes megjelenések, de az online konzultáció akár felét is valóban fölöslegessé tenné.

Nagyon fontos lenne továbbá felismerni, hogy nem helyes grandiózus szuperkórházakat tervezni, hanem olyan kisebb pavilonokat, amelyek szigorúan és kizárólag saját parkokban épülhetnek. Ugyanis az egészéges környezet a legjobb gyógyító.

Végig gondolva ezeket, könnyű belátni, hogy a most is rendelkezésre álló eszközeinkkel igazi fordulatot, valóságos forradalmat érhetünk el az egészségvédelem területén.

 


Támogasd a mozgalmat cselekvően!

Csatlakozz hozzá!

Számít pénzadományod is!


* * *