2017. április 24., hétfő

Dühösek, de függetlenek

Nyílt levél
Dudás Gergelynek,
az Index főszerkesztőjének

Tisztelt Dudás Gergely!
Dühösek,de függetlenek – írja Ön. Az egyik sem lenne nagy baj, normális körülmények között aggódni Önökért, együttérzésünkről és szolidaritásunkról biztosító táviratot szalasztani nem lenne indokolt.
Ám hol vannak itt a normális körülmények? Éppen 28 hete ébredtünk semmit sem gyanítva arra a hírre, hogy nem érhető el a Népszabadság. Azt a lapot, portált lehetett szeretni vagy gyűlölni, de arra gondolni, hogy ez ilyen csendesen-gyalázatosan bekövetkezik az éj leple alatt – csak néhány mágus privilégiuma volt. Az Ön igen hosszú, és összességében érdektelen ismertetés az újabb mágusi mutatványokról, talán valamelyest megnyugtatja a jámbor olvasót: lám, nem is egy némi garanciát jelentő személy lesz összekötő-szétválasztó a dühös függetlenek és a mágusok között.
Rossz tapasztalatok, csalódások garmada, ez ma Magyarország, de hát legyünk bizakodóak, csak így van értelme a mai napnak, a holnapi ébredésnek.
Hogy átlépjünk az egyedi problémákon, megemlítem, hogy én is sokszor dühös vagyok – az Indexre. De – különösen amióta nincs meg a szintén gyakran dühítő Népszabadság – jobb médiumot nem találok (nagy elismeréssel hangsúlyoznám: más nyelven sem!). Ezért a konkrét történet nem hagy közömbösen,
A lényeg viszont máshol van, olyasmiben, ami súlyos személyes érintettség.
Ez pedig a Változó Világ Mozgalom (VVM) medrébe terelt – és immár meglepően hosszú múltra visszatekintő – munkám, illetve annak döbbenetes visszhangtalansága. Tucatjával, de inkább százával tettünk le az asztalra ésszerű – egyszerűen ésszerű – javaslatokat, és ezek nehezen felbecsülhető hozzájárulást jelentettek volna, jelentenének ma is, akár a puszta megvitatásukkal az egész társadalom problémáinak orvoslásához.
Jogos dühükre reflektálva egyetlen egy példát hoznék fel: azt a kezdeményezést, hogy legyen törvényi garancia a szerkesztőségek függetlenségre. Ezt 2016 december 12-én az MTI Országos Sajtószolgálatának útján adtuk közre (itt olvasható), de bemutattuk portálunkon is, a VVM blogjában.
Semmi szín alatt nem hoznám be a képbe valaminő felelősségüket munkánk visszhangtalanságáért. A dolog ennél bonyolultabb, és elemzése most nem ide kívánkozik. Abban viszont nincs kétségem, hogy egy sor témában jobb helyzetben lennénk, ha javaslataink figyelmet kapnának, amihez annál nagyobb reményünk fűződhet, minél több független médium valóban médiál ésszerű gondolatok és közvélemény között.
Mellesleg ez nem az első eset, hogy az Indexhez kötődő esemény vagy éppenséggel közölt anyag hasonlóképpen beleszalad a mi munkánkhoz kötődő eseménybe, javaslatba, írásba (lásd Két könyv).
Mire jó egy levél, ha legalább befejezésképpen nem tartalmaz valamilyen jókívánságot? Lehetőleg nem sablonosat.
Hát legyen szabad az országnak kívánni jobb sorsot, abból Önök is profitálnának.

Üdvözlettel,
Szimeonov Todor
Változó Világ Mozgalom

* * *