2023. december 29., péntek

2024 elé

 

A Változó Világ Mozgalom (VVM) bizakodással tekint 2024 elé.

Fontos tisztában lenni, hogy igazán rendhagyó helyzetbe kerültünk 2023-ban. Mindenekelőtt olyan közel kerültünk egy harmadik világháborúhoz, amilyen közel 1945 óta még soha nem voltunk. Közben a világgazdaságot, amely eddig „csak” a recesszió szélén bukdácsolt, és a rég nem látott inflációt próbálja – igen mérsékelt eredménnyel – féken tartani, drámai és hosszantartó válság fenyegeti. Ugyanis a félvilág az eddigi világrend átalakításán dolgozik, és ez előre nem látható pénzügyi és ellátási zavarokat hozhat.

A természet sem kötött fegyverszünetet az emberiséggel. Új biológiai veszélyekre figyelmeztet a tudósvilág és az WHO is, de az orvostudomány és az egészségügyi rendszereink helyett fegyverkezésre és háborúkra költjük szerény erőforrásainkat. Rémülten éd fájdalmasan azt is tapasztaljuk, hogy a nagyrészt féktelen iparkodásunk nyomán felbolydult természet nem csak vírusait küldi ránk, de közvetlenül is odacsap városainkra. Könnyen lehet, hogy nem csak a déli konföderációt, de az egész civilizációt is „elfújja a szél”.

És ha már említettük a déli konföderációt: az USA az óta sem volt ilyen közel a második polgárháborújához, mint most. És ez nem csak azért van, mert Trumpnak kétesélyes a jövője: Fehér Ház vagy börtön. Jóval mélyebbek a gond gyökerei. Érik ugyanis egy világméretű „népi-urbánus” konfliktus.

Szerencsére, mint mindig, vannak a Földön jó erők is: felelősen gondolkodó és cselekvő emberek, rendet teremtő értékek, irányt adó eszmények, emberhit.

 


MTI-OS közlemény

* * *