2023. december 27., szerda

VVM MTI-OS-közleménye – A köz fórumai

 

A Változó Világ Mozgalom (VVM) szerint nincs társadalmi egyetértés értelmes eszmecsere nélkül.

A társadalmi egyetértést és összefogást nem jó misztifikálni, vagy üres frázisként használni. Mindenekelőtt be kell látni, hogy a teljes nézetazonosság illúzió, annak látszatát manipulatív vagy különösen erőszakos eszközökkel fenntartani tragikus. Ugyanakkor fontos alapelvekben és stratégiai kérdésekben döntő a társadalmi egyetértés. Az egyetértés pedig a megértésen, vagyis a másik megértésén keresztül jöhet létre, tartható fenn.

Polisz agora nélkül zord, szomorú hely. A modern társadalmak az agora vagy másképpen fórum modern formáinak sokaságát hozták létre a kávéházaktól kezdve a civil és tudós körökön át a politikai, kritikai, filozófiai stb. lapok ezreiig. Ezekben többnyire élénk, pezsgő, színvonalas, termékeny élet, diszkurzus folyt.

Mindezt elsodorta a „posztmodern” tárdalom „szociális” médiáinak ára (nagy területeken: szennyáradata). Utolsó mohikánok újra és újra próbálkoznak kis védett agórák és fórumok kialakításával, de a trollseregek mindenhova beszivárognak és mindent megrontanak.

Eközben a magyar társadalom rendelkezik egy nagyszerű „hungaricummal”: az MTI-OS. A lassan negyvenéves intézmény valóban szabad fórum egy széles kör számára. Érdekes tükre aktuális közállapotainknak, és roppant értékes dokumentumtár. Ideje lenne napirendre tűzni fejlesztését. Belőle egy igazi hiánypótló nemzeti „szociális média” lehetne.

 


 

MTI-OSközlemény

* * *