2023. december 8., péntek

Az iskolai lövöldözésekről

 

A Változó Világ Mozgalom (VVM) különösen megrendítő tragédiának tart minden újabb iskolai lövöldözést.

Sajnos világszerte történnek gyilkos lövöldözések vagy más hasonló támadások, de megdöbbentő és elkeserítő az, amikor gyerekek támadnak fegyverrel más gyerekekre.

De nem kevésbé rémisztő a társadalom reakciója az ilyen esetekre. Ez többnyire korlátozódik némi szörnyülködésre, a részletek „feltárására”, a biztonsági intézkedések megszorításának követelésére. A Gun Violence Archive (GVA) amerikai civil szervezet szerint 2022-ben világszerte 700-nál is több iskolai lövöldözés történt. Ezek közül 250 esetben volt halálos áldozat, 140 esetben pedig súlyos sérülést szenvedtek. Egy másik szervezet, a Small Arms Survey (SAS) szerint 2022-ben világszerte 1000-nél is több iskolai lövöldözés történt. Ezek közül 350 esetben volt halálos áldozat, 190 esetben pedig súlyos sérülést szenvedettek. Ezek az adatok azonban csak azokat az eseményeket veszik figyelembe, amelyekről hír érkezett. Nem lehet kétségünk, hogy a világ nagy részében a hasonló eseményeket eltitkolják.

Természetesen nem a statisztikák adják a probléma súlyát, hanem az, hogy modern társadalmaink torzok, és közben képmutatóak. Mentséget találnak a gyilkosok elmeállapotában, és nem hajlandóak belátni történelmi-civilizációs mulasztásukat: a meghatározó társadalmi mechanizmusoknak és politikáknak, jelesül az iskolának jó emberek nevelését kellene szolgálniuk. Ekkor a lövöldözések 99%-ára nem kerülne sor.

 



MTI-OS

* * *