2018. május 5., szombat

1% vagy 100%?


A civil szervezetek jelenlegi támogatási rendszere a személyi jövedelemadó 1%-a fölötti rendelkezés alapján soha nem vált jelentős eszközzé, de az elmúlt években szinte teljesen kiüresedett, méltatlanná vált feladatához. Ennek egyik döntő – de nem egyetlen – oka a személyi jövedelemadó csökkenése és ellaposodása (egykulcsossá válása). Csak ennek következtében drasztikusan csökkent a civil szférára jutó végösszeg.
Mi lenne egy megfelelő, méltó, előre mutató megoldás?
Nem más, mint az, ha az adózó polgár nem személyei jövedelemadója 1, hanem 100%-a fölött rendelkezne.
Nem, nem tévedés, még kevésbé valami abszurd, irreális ötlet ez a javaslatunk, hanem egy sok ezeréves hagyomány igazítása a mai világhoz.
Mindenki számára ismert az évezredek óta gyakorolt – alapvetően egyházi – tized. A mai személyi jövedelemadó tehát tényszerűen közel áll a tized nagyságrendjéhez. (A kormányzó politikusok pedig már többször beszéltek egyszámjegyű adókulcs lehetőségéről.)

Természetesen, ha eljutnánk odáig, hogy érdemben lehetne tervezni a 100%-os rendelkezés rendszerét, két nagy feladatot kellene megoldani.
Egyrészt meg kellene határozni azt a jóval szélesebb kört, amely kedvezményezett lenne. A VVM álláspontja szerint ide – a civil és közhasznú szervezeteken, illetve az egyházakon túl – a következő területeket kellene bevonni:
- oktatási,
- egészségügyi,
- tudományos,
- kulturális és média,
- sport és szabadidő intézmények,
- politikai pártok.
A másik nagy feladat abból az elvből következne, mi szerint a polgárok szabad rendelkezése alapján juttatott támogatáson felül az egyházak és a politikai pártok semmilyen, a többieknek is csak normatív (a polgárok véleményét felül nem író) pénzügyi támogatást kaphatnak a költségvetéstől.
Változó Világ Mozgalom

Egyetértesz céljainkkal?
Csatlakozz a Változó Világ Mozgalomhoz!
Támogatod valamelyik – netán több – kezdeményezésünket?
Támogasd pénzadománnyal munkánkat! 1000 forint is segítség!

* * *