2018. május 1., kedd

Munka – ünnep és forradalom


És újra itt van Május 1! Az év egyik legszebb és legfontosabb ünnepe.
Jogunk és okunk van ezt megünnepelni, attól függetlenül, hogy a hétköznapok sok szempontból az ellenkezőjét sugalljuk. Ne hagyjuk félrevezetni magunkat. Minden súlyos, sokszor gyalázatos probléma ellenére az emberiség munkálkodik. Életünk változatlanul tudáson, munkán és alkotásin nyugszik. A tudó, munkálkodó és alkotó emberiség elég kompetenciával és kapacitással rendelkezik minden probléma megoldásához.
A tudó, munkálkodó és alkotó emberiség szinte mindennel rendelkezik ahhoz, hogy hozzálásson a történelem közelgő legnagyobb forradalmához. Ez pedig a munka és a tőke szövetsége.
Az elmúlt évszázadokban sokan próbálták megfejteni a makacsul megmaradó, sőt, drámaian elmélyülő társadalmi igazságtalanság titkát. Hamar uralkodóvá vált az a nézet, hogy a tőkés, bérbe véve az élő munkát, becsapja azt, hiszen kisajátítja magának az egyedül az élő munka által előállított profitot. És így ki lett adva a jelszó: „Kisajátítani a kisajátítókat!”
Csakhogy ennek jegyében történt – sokfelé ma is folyó – kísérletek nagy óvatosságra intenek. A „kisajátítók helyébe lépő bürokraták nem jelentenek garanciát régi és új igazságtalanságok ellen, az ésszerűség győzelmére.
Be kell látni, hogy munka és tőke nem működhet egymás nélkül, de ebből az is következik, hogy a közös működés gyümölcse is közösnek kell lennie. A munka nincs „lerendezve” azzal, hogy megkapja a maga bérét.
A munkának meg kell kapnia a közös működés közös gyümölcsének, vagyis a kitermelt profitnak a ráeső részét. És ez lenne egy igazságos társadalom kulcsa.
Ennek kellene lennie az új forradalom első feladata. Békésen, érvekkel, törvényes keretekben.
Az elv egyszerű, napnál világosabb, nagyszerű pozitív következményekkel.
Ugyanakkor az is világos, hogy ez a követelés hatékonyan csak világméretekben alkalmazható, hiszen a tőke érthető módon elmenekülne olyan országokban, ahol ezt az elvet nem alkalmazzák.
Ezért azt is ki kell mondani: Világ emberei, egyesüljetek!
Éljen a munka!
Éljen Május 1!

Változó Világ Mozgalom



Egyetértesz céljainkkal?
Csatlakozz a Változó Világ Mozgalomhoz!
Támogatod valamelyik – netán több – kezdeményezésünket?
Támogasd pénzadománnyal munkánkat! 1000 forint is segítség!

* * *