2014. augusztus 20., szerda

Olvasó nyár

Egy sikeres első Olvasó tavasz után itt az Olvasó nyár!
De mit jelent az, hogy Olvasó tavasz meg Olvasó nyár?
Ez a Változó Világ Mozgalom egy új akciója az olvasás népszerűsítése érdekében. Pályázati formában juttatunk könyvadományokat olyan intézményeknek és szervezeteknek, amelyek tesznek, illetve szeretnének még többet tenni az olvasó emberért.
A lehetőség elsősorban, de nem kizárólag könyvtáraknak szól. Jelentkezhetnek, és szép számban jelentkeztek is önkormányzatok, iskolák, szakmai és civil szervezetek, egy gyermek hospice is. Az elvárás annyi volt, hogy a pályázó tudjon felmutatni eredményeket és terveket egyaránt. Kiemelt célként jelöltük meg szabad könyvpolc működtetését vagy tervezett létesítését. Meg vagyunk győződve, hogy ez utóbbi a könyvterjesztésnek egy nagyszerű módja, amelyet fontos lenne ápolni.
Semmi kétségünk nincs, hogy sokkal könnyebb egy elektronikus kötet ingyenes terjesztése – például másolás útján –, mint egy papírkötet ingyenes terjesztése. Valóban, az utcára kitett szabad könyvpolc folyamatos feltöltése kudarcra ítélt ötletnek tűnhet az áldott piacgazdaság körülményei között. Érdemes viszont arra gondolni, hogy aki felfedezi – netán éppen egy ilyen szabad könyvpolcról leszedett könyv révén – az olvasás örömét, abban is leli majd örömét, hogy egy-egy kiolvasott könyvet el- vagy visszavigyen oda.
És ha a szabad könyvpolcok hálózata sűrűbb és közkedveltebb lesz (lesz!), akkor a könyvkészleteikben fuldokló könyvkiadók, könyvkereskedők és antikváriumok felismerik kötelességüket…
Közben tombol a nyár, vagyis – ez az élet rendje – hamarosan megérezzük a bölcs ősz közeledtét.
Ideje tehát tervezni az Olvasó ősz programjait!
És rád miben számíthatunk?