2017. december 22., péntek

Jog vs biznisz

Magyarországon jó ideje dilik az a jelenség, hogy egy új jogszabály érvénybelépése körül erre szakosodott cég konferenciákat, előadásokat, tanfolyamokat, workshopokat kezdenek hirdetni, kávéval vagy ebéddel egybekötve, de akár így, akár úgy, igen boros, néha kifejezetten botrányos áron.
Piacgazdaságban kínálni azt, amire van igény alapvető emberi jog. Vagy mégsem ennyire egyszerű a helyzet? Mert igény van egészségre, tudásra, demokráciára, biztonságra stb., és mindezek elsődlegesen és közvetlenül az állam biztosítja. A kicsi állam egy kicsit, a nagy és erős állam is, bár kétségtelenül nagyobb nyomatékkal és hangerővel.
Annak kellene természetesnek, és alapvetően ingyenes lennie, hogy az állam becsületesen és értelmesen elmagyarázza törvényeit jogalanyainak. Erre még jók lehetnek a konferenciák, előadások, workshopok stb., de még inkább szükség lenne bárki által elérhető napra kész írásos anyagokra. Elektronikus formában ennek közvetlen költsége 0, írd és mondd: nulla forint. Akkor is, ha 10 millió ember tölti le.
Amióta van körszerű jogállam, a törvény(tervezet)hez biggyeszteni kel egy többnyire alapos és részletes indoklást. Nos, kellene – kötelező módon – ennek a párja: az alkalmazási segédlet. E mellett nélkülözhetetlen lenne egy korrekt és intelligens ügyfélszolgálat (minden jogszabálynak ki kellene jelölnie a tárgyában illetékes hatóságot, és ennek kellene fenntartania a szükséges ügyfélszolgálatot).
Mindez megszűntetné a most virágzó bizniszt? Megszűnnének munkahelyek? Ez a fajta biznisz velejéig romlott: kizsákmányolja az érintett emberek, szakemberek, vállalkozó félelmét, szorongását, nem ritkán szabályos kiszolgáltatottságát, ráadásul mindezt az érintett hatóságok egyes vezetőivel … szövetségben teszi, akik jellemzően busás előadó és szerzői jogi díjakat zsebelnek be. A tartalom és a minőség pedig igen ritkán van köszönő viszonyban a szolgáltatás árával.
Egyébként ez az áldatlan állapot nagyban rokon a kötelező továbbképzés még nagyobb méretű bizniszével.
Változó Világ Mozgalom


* * *