2017. december 26., kedd

Tudás és Acta

A Változó Világnál régi hagyomány évente kiemelni valamely témát azok közül, amelyek fontosságuknál fogva egyébként is állandó figyelmet kapnak. Így 2017 a tudás éve lett.
De mi is közelebbről a tudás, és miképpen kell látnunk jelenlegi helyzetét? Mennyire lenne helytálló az a hétköznapi összbenyomás, hogy a tudás, a tudomány történelmi válságban van, hanyatlik, vesztésre áll a feltámadó és agresszív vallásossággal szemben?
A téma is hatalmas, szinte áttekinthetetlen, a helyzet is hihetetlenül bonyolult és ellentmondásos. Egy egész vaskos monográfia nem lenne elég a teljes kép lerajzolásához, hát mit is lehetne felelősséggel kijelenteni egy rövid jegyzetben?
Legelőször is azt, hogy minden okunk megvan arra, hogy bízzunk a tudás erejében, csodás mindenhatóságában.
A helyzet valóban bonyolult és ellentmondásos, de okos és következetesen végrehajtott tervekkel, ha tetszik: tudáspolitikával jelentősen hozzájárulhatunk a szükséges haladáshoz.
Ezen a téren a VVM álláspontja szerint változatlanul az a legfontosabb stratégiai cél, hogy a tudomány önálló hatalmi ággá váljon.
Különösen fontos és termékeny fordulat lenne nyitottá, és nem mellesleg demokratikussá tenni a tudomány világát, amely jelenleg igen zárt állam az államban, igen erőteljes feudális vonásokkal. Itt természetesen nem arról van szó, hogy „demokratikus” szavazással legyen eldöntve a tudós vita. Annál inkább szükséges a demokratikus kormányzás, a mindig is szűkös erőforrások és lehetőségek méltányos megosztása, a korrekt ellenőrzés stb.
Egy sajátos szelete ennek a problémarengetegnek a tudományos nyilvánosság, a publikálási és az ismeretterjesztő lehetőségek. Itt régi közismert panaszok vannak amiatt, hogy néhány – zömében multinacionális – agresszív üzleti vállalkozás uralja a terepet, amely kihasználja a tudósokat szakmailag és anyagilag, közben hatalmas közpénzeket is elszívva.
A Változó Világ portál válaszképpen egy új online tudományos lapot indított a tudás évében, Acta Mundi címmel. Tisztában vagyunk a kezdeményezés szerény, szinte jelképes jelentőségével, de komolyan vesszük a feladatot. Igyekszünk majd rugalmasan alkalmazkodni a szerzői és az olvasói igényekhez, de következetesen kitartva néhány alapelv mellett.
Ezer további lehetőség kínálkozik a tudás témájában.
Példaképpen említenénk azt a kezdeményezésünket, hogy a politika számára legyen biztosítva merítés lehetősége a tudásból, ami egyúttal egy minőségi követelményt is támasztana a politikával szemben. Eszerint az országgyűlési képviselők (és frakciók) elsősorban az MTA által akkreditált tudósok közül választhassanak szakértőket, Hasonló lehetőséget, illetve követelményt kellene érvényesíteni a képviselőjelöltek vonatkozásában. Közpénzt áldozni arra, hogy üres frázisok röpködjenek a levegőben, vagy azokkal tele legyen plakátozva az ország, bűn! Arra kellene normatív kereteket biztosítani pártoknak, jelölteknek, hogy igényes tudományos kutatások, elemzések készüljenek egy-egy társadalmilag fontos és aktuális témáról, ezeket tartalmas konferenciákon, workshopokon lehessen megvitatni, széles nyilvánosság mellett.
Hasonló konkrét kezdeményezések tucatjával találhatók a VVM anyagaiban.
Napirenden tartjuk, és lépést tartva az élettel, gyarapítjuk is azokat

Változó Világ Mozgalom


Egyetértesz céljainkkal? Támogatod valamelyik – netán több – kezdeményezésünket? Csatlakozz a Változó Világ Mozgalomhoz!

* * *