2019. június 7., péntek

VVM 2020 – 4. Az élet három eleme


A Mozgalom nézeteit az a felismerés határozza meg, hogy az élet fontos problémáiban három elem hat: a természet, a társadalom és az ember, amit így is mondahatunk: a Természet, a Társadalom és az Ember.
Lépten-nyomon találunk látványos példákat arra, milyen döntő szerepet játszanak ezek az elemek, minden a maga sajátos módján. Az építészet a Természet ismeretén és tiszteletén alapul. Az az épület, amely nem számol a természeti törvényekkel, hamar összedől, esetleg maga alá temetve áldozatait. De a piac törvényeit is nagyrészt a Természet határozza meg, amit keményen megérzünk, ha a kereslet 123, a kínálat pedig 61. Vagy például nincs internet a Természet nélkül.
Ugyancsak lépten-nyomon fedezhetjük fel a társadalom hatalmát, ha a jog vagy a hagyomány képében találkozunk vele, vagy ha a puszta megjelenésével, mint tömeg.
Végül maga az ember is lépten-nyomon látványosan megmutatja magát, lényegét, és lényegtelenségét, nagyszerűségét és gyarlóságát egyaránt. Gyakran ezeket annál világosabban látjuk, minél inkább igyekeznek azokat elrejteni, hamis színben megmutatni. Erre is lépten-nyomon találunk beszédes – igen gyakran letaglózó – példákat. Érdemes ránézni a politikusokra, vagy éppenséggel magunkba nézni.
Bár ez utóbbi a legnehezebb. És ha ezzel nem vagyunk tisztában, végzetesen megragadunk saját fejlődésünkben: emberré.




* * *