2019. június 20., csütörtök

VVM 2020 – 8. Egészség


Korunkban reális esély mindenki számára, hogy 111 évig éljen jó egészségben. Ehhez egyrészt egy belső törekvés, felelősségtudat, kellő ismeretek és másrészt a társadalom által fenntartott egészségügyi rendszer szükséges. Történelmi vívmány a mindenkinek egyformán járó ingyenes egészségügyi ellátás. Ezt sajnos változó sikerrel tudták megoldani, mára már a visszalépés a jellemző, világszerte. Be kell látni, hogy a teljes mértékben ingyenes egészségügyi ellátás több okból megoldhatatlan, de az még rosszabb, ha az egészségügyi rendszer egyre jobban elkülönülő ingyenes és fizető egészségügyre bomlik szét.
Minden egészségügyi intézménynek azonos módon legyen elérhető, igénybe vehető, egységes térítési elvek és szabályok szerint. Ezek alapja továbbra is egy egységes és kötelező egészségügyi hozzájárulás és az igénybe vett szolgáltatások részben megtérítése. A térítési díjakat az igénybevétel esetétől (megelőzés, gyógyítás, életmentés, utókezelés, fenntartás, javítás), illetve egyes konkrét protokollok sajátosságaitól függően jogszabály rögzítené.
A térítési díjak megfizetéséhez rendelkezésre kell állnia egy Egészségügyi Hitelalapnak.
A legnagyobb gyógyító a természet, ezért minden egészségügyi intézménynek a természet része kell legyen: parkban helyezkedjen, ember léptékű legyen. Embertelenek a nagy zártterű klímatizált szuperrendelők és szuperkórházak.
Az egész egészségügyi rendszer legyen önálló és rendelkezzen szakmai önkormányzattal, amelynek csúcsszerve egy külön Orvosi Akadémia.
Meg kell erősíteni a családorvosok intézményét, szerepét. A családorvos egyben a hozzátartozók egészségügyi jogainak képviselője is legyen. Illetékessége pedig – megfelelő munkatársak bevonásával – a tanácsadásra is terjedjen ki életmóddal, ezen belül sporttal kapcsolatban.
Nagy és kiemelt feladat az egészséggel összefüggő korszerű és hiteles ismeretek általános és célzott biztosítása. Minden vizsgálat, minden diagnózis, minden beavatkozás után az érintett elektronikus formában kapjon világos és kimerítő tájékoztatást.
A legnagyobb forradalmat ezen a téren pedig az egészségügyi online rendszer eredményezni, amelynek feltételei beértek.




Figyelmeztetés: VVM 2020 cím alatt bejegyzések egy most készülő nagyobb anyag (munkacíme VVM 2020 – Felhívás) egy részlete. Ha a munka során ebben kisebb-nagyobb változások történnek, ezeket közzétesszük. A kisebbeket átvezetjük az eredeti blogbejegyzésen, a nagyobbakat új bejegyzésként adjuk majd közre.

* * *