2013. december 6., péntek

A népszuverenitásról

A Változó Világ Mozgalom évekkel ezelőtt fogalmazott meg egy javaslatot a népszuverenitás tudatosítása és megnyilvánítása érdekében. Eszerint az országgyűlés ülésének megnyitásakor az ülést elnöklő jelt ad a népi páholy megnyitására, és felszólítja a képviselőket, hogy álljanak fel a nép üdvözlésére.
Régi hagyomány és alapvető jogállami norma, hogy az országgyűlés ülései nyilvánosak. Azokon tehát az ország bármely felnőtt állampolgára jogosult részt venni (amiről, sajnos, túl kevesen tudnak). Ezeket az „egyszerű” látogatókat nem szabad összetéveszteni a meghívott látogatókkal. A meghívott látogató vendég, az egyszerű látogató viszont saját elhatározásból él elidegeníthetetlen alkotmányos jogával, és így egyszerűségében tiszteletre méltó, mondhatni: szakrális módon jelképezi a népet. A nép pedig fölötte áll az országgyűlésnek, és erre fontos nap, mint nap emlékeztetni.
Több parlamentben a képviselők felállása bevett szokás. Néha ez a tiszteletadás spontán kifejeződése, nem ritkán protokolláris előírás. Igen visszás ezt látni modern köztársaságokban, ahogy például a francia nemzetgyűlésben. A hírek szerint hasonló irányba tervezik módosítani a magyar országgyűlés házrendjét is.
Hiba lenne erősíteni a hatalom tekintélyelvűségét, anakronisztikus arisztokratizmusát. Erősítsük inkább a népszuverenitás intézmény- és eszközrendszerét, nem utolsó sorban jelképrendszerét. Erősítsük a modern, demokratikus, köz- és néptársasági jogállamiságot!