2012. december 29., szombat

Az igazságosságról

Sokféle erő tartja egybe a társadalmat, de az igazságosság az egyik legfőbb. Az igazságosság biztosít szilárd alapokat, erős integrációt, erkölcsi karaktert. Az irigység a legendás hét főbűn egyike, de ne gondoljuk azt, hogy a másik, a kapzsiság ártatlan emberi gyarlóság, amelyet meg lehet hagyni a szatíraszerzőknek és a karikaturistáknak. A társadalomnak, így szükségszerűen a politikának, a jognak, a közigazgatásnak céltudatosan és módszeresen kellene dolgozniuk az igazságosság érvényesítéséért. Nagyobb közteherviselést kellene elvárni a gazdagoktól, és nagyobb emberséget kellene tanúsítani a hátrányosabb helyzetűekkel szemben.
Az okkult jövedelemhatárokkal és kulcsokkal kreált személyi jövedelemadóval szemben olyan adórendszert kellene kialakítani, amely az ésszerűségben és az igazságosságban talál legitimációt. A Változó Világ Mozgalom ajánlott ilyen modellt.
Az igazságosság része a büntető gyakorlat is. Egy mai egyenbírság a szerényen élő családot végzetes nyomorba döntheti, egy tehetős embernek felejthető bosszúság. A mai világban semmilyen nehézséget nem jelent az alapbírságot az érintett személy egy napi jövedelmében meghatározni.
Ez két példa arra, hogy milyen egyszerűen lehetne korszakváltó eredményeket elérni egy igazságosabb világ felépítésében, de való igaz, hogy tengernyi sürgős teendőnk van az élet minden területén, a teljes foglalkoztatottság biztosításától kezdve, a szociális biztonság kiépítésén át, a korrupció felszámolásáig.